De Jager maakt dat maandag duidelijk in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin stelt hij dat de eerste gedachten uitgaan naar een beursgang voor ABN Amro, maar dat andere opties mogelijk blijven. Bovendien moet de leiding van de bank haar ambities rond het vergroten van de winst en het terugbrengen van de kosten eerst waarmaken. Onder leiding van topman Gerrit Zalm worden sinds twee jaar ABN Amro en Fortis Bank Nederland in elkaar geschoven. Sinds het najaar 2008 is ABN Amro volledig in overheidshanden. De keuze voor het gefaseerd naar de beurs brengen van bankonderdelen betekent dat de Staat nog geruime tijd aandeelhouder blijft.
Na de overname van ABN Amro besloot het kabinet ook andere financiële instellingen met miljarden euro’s te steunen, zoals ING, SNS Reaal en Aegon. In de brief meldt De Jager ernaar te streven alle belangen van de overheid in de financiële sector binnen vijf jaar ,,zeer substantieel” terug te brengen. Voorwaarden die hij stelt, zijn onder meer een stabiele financiële sector, belangstelling in de markt en de betrokken financiële instellingen moeten er klaar voor zijn.
Binnen een jaar
Wanneer ING, SNS Reaal en Aegon precies hun resterende schulden aan de Staat willen aflossen, laat De Jager over aan de concerns zelf. Wel streeft hij ernaar ,,een belangrijk deel van de oorspronkelijke investering” binnen een jaar te beëindigen. ING heeft in december 2009 de helft van de 10 miljard steun terugbetaald. De verdere terugbetaling ligt moeilijk omdat de Europese Commissie de vervroegde aflossing als staatssteun ziet.
Aegon moet nog 1,5 miljard van de in totaal 3 miljard euro terugbetalen, voor SNS Reaal is dat nog 565 miljoen.
Voor ASR Nederland, een verzekeringsdeel afkomstig uit de Fortisboedel, is een beursgang eveneens het streven.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl